luni, 18 martie 2013

De ce in Romania nu se platesc impozite cu cardul?

Locuim in tara combinatiilor de tot felul, in care hackerii sparg coduri NASA doar ca sa arate ca sunt buni. Rm Valcea e deja supranumit Hackerville, dar problema de fond este ca multi romani nu sunt alfabetizati digital. Sau sunt de-a dreptul analfabeti, asa cum mi-a spus o tanara femeie pe care incercam s-o invat sa-si scoata ajutorul social de la ATM: "degeaba, ca nu stiu carte". Sunt oameni care mereu vor depinde de altii.
Cei care au competentele necesare - suna bombastic, dar asta e realitatea - si nu sufera de paranoia cand vine vorba de platit cu cardul, totusi nu-l folosesc decat la achizitii mai speciale, cum ar fi bilete (de avion). Chiar daca se plang ca stau la coada sa-si scoata banii de pe card si apoi la alta coada sa-si achite taxele, li se pare dificil sa-si plateasca impozitele online. Un mare avantaj ar fi disponibilitatea automatelor speciale: se pot face plati oricand, nu doar in orele "bancare" cand oricum esti la serviciu. De exemplu,  in Bucuresti si Ploiesti exista infochioscuri unde se scaneaza actul de identitate al contribuabilului si se plateste cu cardul. Centrele unde se poate face asta sunt in general in malluri, adica acolo se cheltuie banii. 
Pentru introvertiti, mai este si avantajul de a nu interactiona cu un functionar. Pentru cei care iubesc totusi statul la coada si vad in asta un prilej de socializare, e bine de stiut ca nu trebuie sa aiba la ei numerar, caci multe primarii din tara accepta de acum plata cu cardul. Pentru cei care locuiesc in capitala va spun eu: puteti plati si online pe site-ul primariei voastre in sectoarele 2,3,4,6 (la 2 si 4 se poate folosi si ghiseul.ro). 
Viitorul in care ne platim taxele seara si in weekend pare indepartat, dar statisticile arata ca sunt tot mai multi oameni, probabil destepti si ocupati, care se folosesc de card atunci cand isi platesc darile, pentru ca veniturile vin de obicei pe card si nu exista comision, ca la scoaterea banilor de la bancomat.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Mulțumesc pentru feedback! Dacă ai o întrebare, voi răspunde cât de curând posibil.