luni, 13 ianuarie 2014

Ștacheta prea ridicată

În ultima vreme am citit tot mai multe articole care înfierează ce le face mass-media femeilor, până la punctul în care mi s-a făcut greață. Photoshop-ul din reclame prostește oamenii, făcându-i pe băieți să vrea partenere ireal de frumoase și pe fete să arate ca acele sex-simboluri de pe copertele revistelor, bla bla bla. Pun pariu însă că toate lamentările nu vor duce la vreo schimbare în bine.
Este oare această absurditate tipică vremurilor noastre? Mă îndoiesc că toate contemporanele lui Boticelli arătau la fel de bine ca Venus. Diferența e că nu am auzit de cineva din perioada Renașterii care să se plângă că pictura aceea făcea femeile de rând să se simtă urâte. Ce-i drept, nu multă lume a văzut-o până în epoca modernă, iar femeile nu prea aveau dreptul la opinie, pe atunci. După care standardele s-au schimbat și acel model nu ar mai fi azi considerat imaginea frumuseții.
La prima vedere, criticile sunt justificate. Totuși, în societatea occidentală sunt mai multe persoane, de ambele sexe, care suferă de obezitate decât de anorexie. Subiectul pare să fie și mai sensibil când e vorba de tinere mame. Multe femei plătesc maternitatea cu prețul siluetei lor; de aceea, atunci când o soție de fotbalist norvegian pune online poze semi-nud cu ea la 4 zile după naștere, având un abdomen plat, o grămadă de ”mămici” se supără: asta creează standarde prea înalte pentru femeile de rând, zic ele. Nu contează că respectiva narcisistă a plecat la drum cu un bagaj genetic mai bun (din punct de vedere fizic), că face mai mult sport având tone de timp liber și mănâncă mai sănătos sau că are bani să-și facă îmbunătățiri corporale. Tot ce contează e că au găsit un blog de fitness la care pot comenta acid.
Până și Beyonce a fost luată în colimator pentru astfel de aptitudini supraomenești, care ridică prea mult standardele când vorbim de reluarea carierei după naștere. Nu numai că arată bine în videoclipuri, dar a scos atât de rapid un nou album! Nu cunosc și nu mă interesează viața ei personală (și nici măcar atât de mult ce cântă), dar îmi închipui că, având o ditamai averea, împreună cu Jay-Z, își permite să angajeze o armată de doici și bone, încât să aibă timp să înregistreze - ca să mai strângă un ban pentru aia mică, nu de alta. O femeie obișnuită, în schimb, se întoarce la job dacă are noroc să o ajute o bunică cu creșterea copilului, că nu toată lumea are bani pentru o creșă decentă (sau nu există deloc creșe în localitatea unde locuiește). Dar hai să ne comparăm cu cele mai bogate celebrități!
Unii oamenii sunt foarte ofensați de ”cyber-bullies” ca această mamă a 3 copii, în formă excelentă, care vrea să sugereze că nu există scuze pentru a nu fi în formă. Poate că nu există, dar în fond, de ce ar trebui să existe? Există și oameni fericiți în pielea lor chiar dacă au niște kg în plus, pentru simplul fapt că nu sunt superficiali. Cel puțin, nu când vine vorba de ei. Dar le este foarte ușor să judece imperfecțiunile altora.
Generalizând, astfel de poze sau știri sunt făcute de oameni care vor să câștige bani / faimă și vizualizate de o turmă de alți oameni care vor să știe ce mai e nou în lumea mondenă sau care mai sunt trendurile în modă și frumusețe. Există și o categorie de critici care vorbesc de zeci de ani despre aceste standarde imposibile și totuși respectivele standarde se înalță tot mai sus. Ca să simplific și mai mult, niște escroci fac averi de pe urma unor proști, după care niște...naivi deplâng nedreptatea lumii (e vorba de lumea-ntâia, că lumile celelalte au altele pe cap). Chestia asta durează de atât timp că mie îmi vine să mă mut pe altă planetă.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Mulțumesc pentru feedback! Dacă ai o întrebare, voi răspunde cât de curând posibil.